J E N N Y  A L I N D A  O U W I N G A
 
* 13 februari 1997
   

8 december 2001

Dankzij de obductie is komen vast te staan dat Linda geen leukemie heeft gehad. Zij is gestorven aan een bloedvergiftiging, veroorzaakt door een longabces ter grootte van een vuist. Dit abces is circa 2½ week voor haar overlijden ontstaan en is heel snel gegroeid..

Onderstaande informatie hebben we op het internet gevonden, waarbij we Linda's symptomen rood hebben gemaakt en van commentaar hebben voorzien. Achteraf blijkt uit deze informatie ook dat ze misschien door haar eczeem, die ze tussen 2 en 4½ jaar had, een grotere kans op dit abces zou gehad kunnen hebben.

 

   

 

 

 

 Longabces

Een longabces wordt veroorzaakt door infecties en komt vooral voor bij mensen met een geringe weerstand. Als je een longabces hebt, heb je koorts, moet je vaak hoesten en geef je slijm en bloed op. (Linda gaf geen slijm en/of bloed op.) Met behulp van een goede therapie kun je goed behandeld worden, maar dit moet wel snel gebeuren.

Symptomen
Algemeen:
Koortspieken
Moeheid
Op de huid:
Rode huid *)
Warmte

Pijnlijke zwelling (kloppende pijn)
*) Bij Linda waren er donderdag 's morgens, toen de huisarts kwam, eigenlijk heel veel kleine rode bloedpuntjes op haar huid ontstaan, vooral op haar borst en ruggetje. Dit is heel vaak één van de symptomen van leukemie, samen met bloeduitstortingen. Ook die kreeg Linda op die donderdagmorgen, waar je haar ook maar aanraakte (b.v. bij het tillen). Vandaar dat de (kinder)artsen in eerste instantie ook aan leukemie dachten. Later in het A.Z.G. werd deze diagnose al tamelijk snel in twijfel getrokken en zou er 's maandags wat beenmerg worden opgezogen om leukemie uit te kunnen sluiten.

Waardoor wordt een abces veroorzaakt?
Bijna alle bacteriën kunnen een abces veroorzaken. Bij mensen die diabetes mellitus,
eczeem of chronische infecties hebben, is de kans op een abces groter.

Hoe wordt een abces behandeld?
De enige juiste manier om een abces te behandelen is het open te laten maken. Dit is geen probleem bij oppervlakkig gelegen abcessen, waarbij het abces poliklinisch behandeld wordt.
Bij grote abcessen in inwendige organen is het een ander verhaal, want dan is er sprake van een ernstig ziektebeeld. Bij deze abcessen gebeurt de verwijdering meestal in het ziekenhuis onder volledige narcose.

 

 Terug naar boven.